Neden Dukan Diyeti?

* Görsel Alıntıdır.

Herkese merhabalar:)
Bugün aslinda diyetteyken insanlarin en sık sorduğu seyleri aciklamak istedim.. oncelikle neden dukan diyeti? Neler yiyebiliriz? Saglıklı mı ? vs tum soruları kendımce yorumladım umarım faydalı olur :) 

 Internette dukan adi altinda milyon tane diyet bulabilirsiniz ama asıl dukan diyeti Dr.pierre dukan'a ait. 

Neden dukanı seçtim?

öncelıkle çevremde büyük kiloları verenler Genelde bana dukan adı verıyordu. üstelik aç kalmadan yaptıklarını iddia ediyorlardı. Aç kalmadan zayıflanabilir mi gerçekten diyerek umursamadım önce. Sonra kilo vermek istediğime karar verdiğimde aklıma ilk dukan geldi. Çünkü herhangi bir diyetisyen yardımı alsam aç kalacağıma inanıyordum. Kitabı okuduğumda sınırsız yiyebileceğim şeyler vardı dolayısıyla acıktıkca yıyebılırım olgusunu kafama yerleştirdim ve bundan dolayı aç kalmaktan korkmadım. beyin olarak aç kalmayacağım olgusunu yerleştirdiğimde kilo kaybının daha seri olacağına inanlardanım. Çünkü birşeyler yemek isteyen de beyin. 
Bu nedenle yola dukanla başladım.

Yemek yiyerek kilo verilebilir mi ? 

işte bu soru hep aklımda olandı. Ama evet veriliyor. Sınırsız kategorilerinden ıstedıgın kadar yiyebilirsin tabi yani patlayana kadar değil doyana kadar. Doymayacağımı düşündüğümde patlayana kadar da yediğim oldu. Ama sonra gerek olmadığını izinli olgusuyla bunu da atlattım. 

dukan sağlıklı mı? 

Dukan diyeti gercek anlamda yapildiginda sagliksiz hic bir yanini gormedim.ustelik gercekten sağlıklı bi yasam sunuyo. Yani hergun bi et tavuk balik uclusunden birini yemek zorundasiniz bu da bu ürünlerden alacaginiz proteine ihtiyac duymanizdan bahsediyoruz. Sebzeler yine ilk ortalama 4-5 gun sonunda  1'er gun arayla hayatinizda yerini aliyo. Cig ya da pismis olarak hic farketmez yiyebiliyosunuz. Meyveler sekerli oluslari dolayisiyla yasak ancak yine caniniz istediginde 2 adet cilek minik bi mola olarak tuketebilirsiniz tek sart sürekli olmamali. Bunu da yapmamaniz en dogrusu ama bazen irade konusunda sıkıntı yasayanlar yapabilirler.  Vucut seker ihtiyacini sebzelerden karsiliyo zaten vitamin bakimindan meyveler ilk akla gelenler olabilir ama aslinda durum hic de oyle degil. Sebzeler de sandığınızdan fazla vitamin iceriyor bu nedenle burda da sıkıntı yasamiyorsunuz. 

Ustelik hayatinizdan sekeri cikardiginizda nasil da guzel kilo verildigini gorebiliyosunuz. Karbonhidrat olarak islenmis olan beyaz un ve turevleri yasak ama bunun yerine tokluk hissi veren ve tamamen dogal yulaf kepegi tuketiyorsunuz. Ki bi diyete girdiginiz de genelde yulaf kepekli yogurt ara ogunlerde denk gelebileceğiniz baslica yiyeceklerden. Bunda oyle bi sınırı yok. Ister ekmek yap, ister krep, ister tatlı ya da yogurtla tuket. Liste dukandan tercih senden. Acikcasi dukan diyetinde dukan sunar nasil tuketecegin sana kalmis. Yulaf kepeginin fazlasi vitaminleri de emebileceginden gunde 2 yemek kasigindan fazlasi tuketilmemesi gerektigi belirtiliyo yine. Yani bunda da bi sorun yok hamileler dahil gunde 2 kasik tuketebiliyosunuz. Yiyeceklerinizden yagi çıkarıyor olmak gercekten yapilabilecek en yerinde karar. Zaten gunluk olarak evrelerine gore belirli oranlarda zeytinyagi kullanimina izin var ama fazlası gerçekten gereksizmis onu anladim ne cok yag kullaniyormusuz aslinda yagsiz da aynı tadi ve ayni pisirmeyi saglamak mumkun. Bi kizartma yapamiyosunuz ama bunu diyette olmadığınızda da onerilen bi durum deil onun yerine firinliyosunuz.
Yiyemediginiz tek sey marketlerde bulunan paketlenmis kaloriler. Diger herseyi evde kendi yapma imkaniniz var. Cikolata dahil. O kadar guzel bi anlatimi var ki hic birseyden sınırlandırılmamis hissiyati veriyo tabi bu sadece kitapda değil onunla birlikte yabanci dillerdeki toplantılarda da boyle. Yani cikolata normal paketlisi yasak ama size anti depresan etkisi ve sakinlestirmeyi saglayan kakao. bu kakaoyu yagi azaltilmis olarak sınırlı olarak kullanabiliyosunuz. Ve bunu da ayni sekilde belirtiyo... direk sen cıkolata yemeyeceksın yasak diyip kestirip atmaktansa tek tek acıklıyo senı baglayan da sevdıren de kakao kalanı seker ve kalorı bunları cıkarırsan kendın yaparsan yersin tabiki diyo :)

Bazi seylerden feragat edecegiz illa ama bunlar sagliksiz yiyecek ve turevleri. Yani patates guclendirmeye kadar yasak sebebi fazlaca nisasta içermesi ve seker. Ama ayni sekilde bal kabagi yasak değil. Seker oranı yuksek olmasina ragmen diger tum faydalari daha on planda oldugundan bal kabagina izin var tadlandirici ile yaptiginiz kabak tatlısına da. evet sucuk salam sosis yok ama evde kendiniz kendi sucugunuzu yapabilirsiniz.
Kisaca aslinda saglikli yasama ilk adim. Mesela diyete girdikten sonra paketlenmis diyet biskuvileri dahil ne kadar cok yag icerdigini seker barindirdigini gozlemlemeye basliyosunuz. O kadar cok ki ben bu zamana kadar kör muydum bile dersiniz. Cunku ayni tadi evde hazirlamaniz mumkun. Hatta artık paketlenmis hazir urunlere paketlenmis kalori adini koydum. Çünkü oyleler.
Diyette olmasanız da yağları hayatinizdan cikardiginiz, mukemmel kekleri unsuz yagsiz yapmaya basladiginiz da cok da gerekli olmadigini anliyorsunuz.

Guclendirme evresine gectiginiz de meyveniz, tam tahilli / tam bugday ekmeginiz, bakliyatlariniz da hayatinizda yerini aliyo zaten. artik normal cizginize gelmissiniz kararinda vucudunuzu bunlara geri alistiriyorsunuz. Ama beyaz unsuz ! tam bugday makarnalar vs tuketebiliyosunuz. Hersey gibi kararinda oldugu surece dukan bu evre de herseyi hayatiniza sokuyo. 

dukan diyetine girdigime hic pisman olmadim insanlarin sagliksiz ama yorumlarina hic aldiris etmedim ben ne yedigimi neyin saglikli oldugunu bilebilecek yastayim kendime zarar verecek birseyi neden yapayim zaten. Ayrica sagliksiz dedikleri aslinda kendi tukettikleri seyler. Kim hamur isi saglikli, kizartma saglikli, paketlenmis kaloriler saglikli diyebilir ki.... 
Sadece sporla desteklendiğinde yağ yakımını hızlandırdığından dolayı kolestrol artışı gözlenebilir bunu da bır dıyetısyene gıtsenız de yasayabilirsiniz. kısaca kontrollu ve bılınclı oldugun surece sıze bır zararı yok :)

Eger bu diyeti yapmak istiyorsanız ya da herhangi bir diyeti kesinlikle kararli olmali ve saglikli yasama adapte olmaya calismalisiniz. Ac kalmayacaginiza inanin. Doktoruna guvenen hasta gibi pierre Dukana guvenin :) siz herseyden once kendi mutluluğunuz icin bu yola cikiyosunuz bunu unutmayin. Kendi mutlulugunuz ve sagliginiz, insanların sizi nasil degerlendirdiginden ve nasil gördüğünden cok daha onemli.

Kendinizi sevin.


Mutlu Günler ^^

CONVERSATION

12 yorum var:

  1. yani sen uyguluyon ha öğütlüyon muuu yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hı hı :D aslında daha cok sureklı cevapladıklarımı yazıya doktum :D boyle daha ulasılabılır artık soran olursa blog lınkımı soylerım :p :D

      Sil
    2. yenı kıtap cıkmıs bıle :o bendekılerı ne zaman ımzalıyosun :D

      Sil
  2. Bi ara yapayım dedim ama iradesiz taraftayım ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu dıyette ırade saglanmayacak ne varrr kiii :D saka bı yana demek kı hala tam ıstemıyosun :))

      Sil
  3. Bu diyeti çok duyuyordum ama hiç bir fikrim yoktu. Sayende öğrendim. O kadar güzel anlatmışsın ki, kapak yazısı gibi olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederım :))) faydası olmus bıle demek kı ıyı kı yazmısım :) bazen boyle genel gecer cok bılınen konularda yazarken cekınıyorum sonra boyle bırı gelıyo bılmıyodum dıyo ya ınsan mutlu oluyor walla :)))

      Sil
  4. Çok güzel anlatmissin. Basariya ulasmana da sevindim. Benim takipçilerim arasinda da dukan dietini uygulayanlar var.

    YanıtlaSil
  5. bu kitap bende de var ama zor geldi uygulayamadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında alışınca en kolay dıyet :) keske uygulasaydınız oldukca etkılı :) yorumlarınız ıcın teşekkürler :)

      Sil

Bana sorularınızı ve görüşlerinizi buradan kolaylıkla iletebilirsiniz. :)
yorumlarınızın benim için Önemli olduğunu unutmayın :)

Yukarı
Cık